ECB handhaaft rente

 

De Europese Centrale Bank (ECB) verandert de belangrijkste rentetarieven in de eurozone deze maand niet. Dat maakte de ECB donderdag bekend.

Foto:  AFP

De herfinancieringsrente, de rente die banken betalen voor leningen bij de ECB, blijft daarmee op het historisch lage peil van 0,5 procent.

De rente die banken ontvangen op hun deposito's bij de centrale bank blijft 0 procent. De besluiten van de ECB voldoen aan de verwachtingen van economen.

ECB-president Mario Draghi herhaalde in een toelichting dat de rente nog een aanzienlijke tijd op of onder het huidige lage niveau zal blijven. 

 

Herstel

 

''Na zes kwartalen van krimp in de eurozone tonen recent verschenen vertrouwensindicatoren verbetering op een laag niveau'', zegt Draghi. ''Over het algemeen verwachten wij dat de economie kan stabiliseren en vervolgens in een laag tempo kan herstellen.''

De ECB verwacht dat de eurolanden met hun export kunnen profiteren van het herstel van de internationale economie. Tegelijkertijd blijven de problemen op de arbeidsmarkt groot en is er nog altijd een behoorlijke kans dat de economische ontwikkelingen slechter uitpakken dan nu wordt verwacht.

Dat kan gebeuren als de groei in andere delen van de wereld tegenvalt, of als eurolanden de benodigde hervormingen van hun economie niet doorzetten, zei Draghi.

 

Notulen

 

Ook beloofde de ECB in het najaar met een voorstel te komen om de notulen van de beleidsvergaderingen van het bestuur te publiceren. 

Draghi en twee andere bestuurders van de centrale bank lieten afgelopen week in interviews weten voor publicatie te zijn. 

 

Hypotheek

 

De lage rentetarieven van de ECB werken door op de rente die Europese huishoudens betalen op hun hypotheek of studieleningen. De lagere rente kan een variabele hypotheek goedkoper maken. Tegelijkertijd moeten spaarders rekening houden met een lagere vergoeding op hun tegoeden.

De lage rente moet ook het midden- en kleinbedrijf (mkb) makkelijker aan financiële middelen helpen. Momenteel is het voor het mkb erg moeilijk om geld te lenen bij banken, die sinds de schuldencrisis de hand op de knip houden als kleinere bedrijven aankloppen.

Vooral voor zwakke eurolanden is het voor mkb nu bijna onmogelijk geworden om krediet te krijgen. Ook in Nederland is de financiering voor het mkb steeds lastiger geworden nu de crisis voortduurt. 

 

Duitsland

 

Duitsland heeft hierop besloten om via een investeringsbank leningen beschikbaar te stellen aan Spanje. Portugal en Griekenland toonden hier eveneens interesse in.

De Duitse investeringsbank KfW zou de leningen verstrekken aan de Spaanse staatsbank ICO, die het weer uitleent aan de lokale bedrijven. Naar verluidt stelt Duitsland 1 miljard euro beschikbaar.

 
Door: ANP/NU.nl
..

Uw Polissen bij Nh1816 inzien ?


Klik op de onderstaande afbeelding en log in met de codes die op het door u ontvangen pasje staan.