Griekenland kan alleen nog maar omvallen

Griekenland kan alleen nog maar omvallen

 

Harde klappen worden uitgedeeld op de effectenbeurzen, en dat allemaal omdat Griekenland een referendum wil houden over de uitkomst van de Eurotop. De Griekse beurs verliest maar liefst meer dan 7%. De AEX gaat eveneens fors omlaag met een verlies van bijna 4%.

Het lijkt erop alsof iedereen op hol is geslagen en het hoofd niet koel weet te houden. Er wordt geen beleid meer gevoerd, maar gereageerd op hectische (beurs)bewegingen. Het kan niet worden ontkend dat het een politieke meesterzet van premier George Papandreou is om een referendum te willen houden over de Eurotop. Hij maakt daarmee de rest van de wereld duidelijk dat met Griekenland niet valt te sollen en tegelijkertijd geeft hij de Griekse bevolking ruimte om hun woede te uiten.

Een run op het stemhokje is beter dan een run op de banken. Indien het referendum negatief uitpakt, is Griekenland direct failliet. De gevolgen voor de beurzen zijn dan niet te overzien. Het gonst van de geruchten en verhalen, zo ook dat er nieuwe verkiezingen zouden komen. Het effect zal waarschijnlijk hetzelfde zijn als met een referendum: de chaos is dan niet te overzien.

Grieks drama

Robert Zoellick, president van de Wereldbank, waarschuwt voor de gevolgen van het aangekondigde referendum in Griekenland. Volgens de topman zal een 'nee' van Griekenland tegen het hernieuwde steunpakket voor veel onrust zorgen op de Europese effectenmarkten. ,,Haalt het plan het niet dan wordt het een puinhoop", voorspelt Zoellick.
De Griekse premier George Papandreou moet deze week aan de leiders van de G20 uitleggen wat zijn bedoelingen zijn met het referendum. Papandreou is uitgenodigd door Frankrijk, en des te vreemder is de opmerking van de Duitse bondskanselier Angela Merkel dat zij ,,begrip toont voor de politieke situatie'' in Griekenland.

Nog meer problemen

De problemen op de financiële markten worden steeds groter. De oplopende rente op Italiaans schuldpapier wakkerde de eurozorgen aan, waardoor het renteverschil met Duitse obligaties is opgelopen tot een record. Daar komen sombere berichten uit China bij.  De inkoopmanagersindex voor de Chinese industrie daalde over oktober naar 50,4, wat wijst op een verzwakking van de productie. De industrie blijft last houden van de zwakkere wereldwijde vraag.

In de AEX stonden alle aandelen onder druk, mede doordat beleggers massaal de financials dumpten, uit schrik over het aangekondigde Griekse referendum. ING verliest 13,8% en Aegon 8,7%. Ook in andere sectoren werden flinke klappen uitgedeeld: Air France-KLM -5,5%, Aperam -5,1%, PostNL -7,1%, Randstad -4,8%, SBM Offshore -4,5% en TNT Express -8,5%. De AEX staat een uur voor het slot op 296,26. De ondergrens van de bandbreedte ligt op dit moment op 275.

..

Uw Polissen bij Nh1816 inzien ?


Klik op de onderstaande afbeelding en log in met de codes die op het door u ontvangen pasje staan.